Als je op zoek bent naar een spotting scope en je weet niet precies welke je het beste kunt kiezen, dan zijn hier enkele handige tips om een keuze te maken. Er zijn veel spotting scopes op de markt. Verschillende groottes, nummers en merken. Hoe kies ik een Spotting scope die het beste bij mij past?

De belangrijkste vraag is waar je de spottingscope voor gaat gebruiken;

  1. jacht,
  2. jagen vanuit een auto,
  3. sportschieten op targets op de schietbaan,
  4. schietbaan en kogelinslag goed kunnen zien
  5. lange afstand schieten,
  6. voor pistool schutters,
  7. vogels spotten,
  8. observeren of ‘siteseeing’,
  9. kamperen.

Zo zijn er verschillende categorieën van gebruik die allemaal verschillende eisen stellen aan zo’n scope met diverse criteria voor ieder van die applicaties. Ik ga ze een voor een kort en eenvoudig uitleggen.

7 Meest gestelde vragen over spotting scopes

Tot slot beantwoord ik de meest gestelde vragen over spotting scopes;

  1. Kies je een rechte of angled / gehoekte spotting scope?
  2. Meest gemaakte fout bij een spotting scope kopen?
  3. Waar moet ik verder nog rekening mee houden bij een spotter?
  4. Hoe waterbestendig is de spotting scope?
  5. Welke oogafstand moet een spotting scope hebben?
  6. Hoe kan ik beelden opnemen met mijn smartphone of camera?
  7. Tot slot de prijs van een spotting scope. Hoe veel mag hij kosten?

Okay, daar gaan we!

1. Jacht spotting scope; compact voor op pad

Als je op zoek bent naar een Jacht spotting scope, dan wil je de criteria beperken tot enkele opties. Een van de dingen die ik zoek in een spotting scope voor de jacht is dat hij licht en compact moet zijn. Als je gaat jagen neem je hem mee op pad. Je gaat al dan niet wandelend of in en uit de auto en wil iets dat licht gewicht en compact is. Dat zoek ik een een jacht spotting scope. Een mooi voorbeeld hiervan is de Vortex Diamondback. Extreem compact, passend in een rugzak en gemakkelijk mee te nemen. Wat de vergroting aangaat heb je niet al te veel zoom mogelijkheden nodig. Belangrijk is dat hij compact is. Een 15-45x of 20-40x is daarom wat je meestal nodig hebt voor de jacht. De objectieflens mag ook wat kleiner zijn om hem compact te houden. Een 50mm lens is daarom de meest gebruikte en perfect voor deze jacht toepassing.

Voorbeelden van geschikte jacht spotting scopes zijn:

2. Jagen vanuit de auto

Als je jaagt vanuit een auto is de grootte minder van belang alsook het gewicht. Dan kun je dus best een iets grotere spotting scope nemen als je hem gebruikt in de auto. Bijvoorbeeld een scope met een 65 of 70mm lens. Voor het kijken vanuit een auto kun je het beste kiezen voor een rechte spotting scope. Verderop in dit artikel leg ik meer uit over de keuze tussen recht en gehoekt of angled.

Een handig accessoire voor jagen vanuit de auto is dit: Vortex Summit Auto Raamstatief.

Voorbeelden van geschikte spotting scopes voor jacht vanuit de auto zijn:

3. Spotting scope voor sportschieten, schietbaan, target shooting

Als je een spotting scope zoekt voor sportschieten, schietbaan en target shooting, zijn de opties eindeloos. Er zijn veel mogelijkheden en je weet wellicht niet waar je moet beginnen te kiezen. Wat ik dan doe is kijken naar de nummers. Hiermee bedoel ik in eerste instantie de vergroting en daarna de grootte van het objectief. Met sportschieten zit je meestal op een vaste plaats of verplaatst je een klein beetje. Daarmee is het gewicht niet zo van belang. Je zult de spotting scope waarschijnlijk op een statief plaatsen, dicht bij je geweer. Zo kan je snel even checken op je scope, kijken naar de target en snel weer verder schieten.

4. Schietbaan en kogelinslag goed kunnen zien

Bij de keuze in een spottings scope voor sportschieten wil ik meer vergroting. Zelfs het liefst te veel scope vergroting. Als ik schiet op 200m, 500m of zelfs 1000m en meer, dan kun je nog steeds effectief een spotting scope gebruiken. Afhankelijk van het doel waar je op schiet en de situatie waaronder je schiet. Dus wat ik zoek in een spotting scope voor de schietbaan is alles vanaf 25 meter tot op z’n minst 600 meter. In dat geval wil ik een 20-60x vergroting. Dat is mijn ideale vergrotingsrange.

4a. Ideale vergroting en lens grootte

Net als bij een richtkijker, waar de ideale klassieke maat 3-9×40 is, zal bij de target spottingscope 20-60x de perfecte vergroting zijn voor de meeste schiettoepassingen. Wat de lensgrootte aangaat is groter ook beter. Ik wil dan op z’n minst een 80mm objectief lens. Een 80mm lens zorgt dat er meer licht binnen komt in de scope. Op een bewolkte dag heb je nog steeds genoeg lichtinval. Op een zonnige dag kun je de uitschuifbare zonnekap gebruiken, die op de meeste spotting scopes aanwezig is.

Voorbeelden van geschikte spottingscopen voor sportschieten:

4b. Vortex Razor HD 85mm spotter voor de 100 en 300 meter schietbaan

Wil je de kogelinslag perfect kunnen zien op een 100 meter of 300 meter baan, dan is er eigenlijk maar 1 geschikte oplossing; de Vortex Razor HD 85mm spotter. Een verrekijker heeft vaak niet genoeg vergroting om een kogelinslag te kunnen zien tijdens target shooting. Met een spotting scope kun je wel inzomen op langere afstanden op een target. Zo kun je veel meer detail zien met een 85mm spotter, zoals bijvoorbeeld het kogelgat in de doelkaart. Deze 100 meter baan spotters kunnen het beste op een statief worden geplaatst. Zo hoef je alleen maar zijdelings te kijken naar de kogelinslag en kun je meteen weer verder met schieten. De Vortex Razor HD 85 spotter is een perfecte scope voor dit doel. Hij geeft een kristalhelder beeld in detail tot 400 meter en is daarmee ook perfect te gebruiken op de 300m schietbaan.

5. Spotting scope voor lange afstand schieten

Voor zeer lange afstand schieten van 800 en 900 meter of zelfs 1000 tot 1500 meter hangt het er vanaf waar je op schiet. Schiet je op een stalen plaat en heb je een groot inslagpunt op de plaat, dan kun je nog steeds een 20-60x gebruiken. Schiet je op papieren targets, dan heb je waarschijnlijk extra videoapparatuur nodig bij de spotting scope. Dat is een extra criteria, waar je rekening mee moet houden bij deze disciplines.

6. Spotting scope voor Pistool schutters

Ben je een pistool schutter, dan zijn de afstanden waarop je schiet normaal gesproken niet zo ver als met een richtkijker. Hierbij kun je denken aan afstanden van 50, 100 of 150 meter maximaal. Als pistool shutter op targets heb je niet meteen een 20-60x vergroting nodig. Dan volstaat bijvoorbeeld een 15-45x scope vergroting prima, meer als een kleine range spotter.

Voorbeelden van geschikte spotting scopes voor pistool schutters:

7. Vogels spotten met een spotting scope

Als je een vogel spotter bent en vogels wilt bekijken met een spotting scope, dan weet je wellicht dat kwaliteit optics van belang zijn. Dan moet je een beetje meer geld uitgeven om een kristal helder beeld te krijgen voor vogels spotten. Daarom adviseer ik in dit geval om naar een kwaliteit spotting scope te kijken. Mocht je al iets gespaard hebben, spaar dan nog een beetje meer om zo in een hoger niveau scopes te komen. Dat zal het achteraf zeker waard zijn voor je. Wat de ideale vergroting is voor vogels kijken hangt helemaal af van de afstand waarop je wilt kijken.

Vogelspotten op korte en lange afstanden

Ga je op korte afstand kijken bijvoorbeeld in je tuin of het park op 20 tot 60 meter, dan zal 15-45x volstaan. Kijk voor voorbeelden bij de jacht spotting scopes. Er zijn ook vaste oogstukken die kunt plaatsen op een spotting scope, waarbij je kunt wisselen tussen een vaste en een variabele vergroting. Dat is vooral handig als je altijd op een zelfde favoriete plaats zit, je naar een bepaalde omgeving kijkt en een vaste vergroting nodig hebt. Dan heb je een vaste vergroting, maar kunt ook de variabele vergroting gebruiken op je spotting scope. Voor afstanden groter dan 100 meter neem je beter een 20-60×80 of 20-60×100 spotting scope.

Voorbeelden van geschikte spottingscopen voor sportschieten:

8. Observeren en siteseeing met een spotting scope

Mocht je alleen willen observeren, de omgeving bekijken of kamperen dan zijn er veel opties voor je beschikbaar op het gebied van spotting scopes. Voor het spotten tijdens het kamperen ben je beperkt door de grootte en het gewicht. Bekijk hier een ruim aanbod van spotting scopes >>

9. Spotting scope of monokijker voor kamperen

Op een kampeertrip zou ik een kleine zak vergroter of monokijker nemen. Een monoculaire verrekijker die licht is in gewicht met een vergroting van 6x, 10x of 12x. Sommige zak vergroters hebben een variabele vergroting van 8x tot 25x. Een pocket size vergroter of monoculair is een ideale keuze voor die extra vergroting, kijken naar een doel op afstand en toch zeer licht in gewicht en klein. Daarnaast kun je ook kiezen voor een kleine spotting scope van 10-30x of 15-45x vergroting. Ideaal voor een camping situatie, waar je ze eenvoudig in een rugzak wilt meenemen.

Voorbeelden van geschikte kampeer monokijkers zijn:

Voorbeelden van geschikte kampeer spotting scopen zijn:

 

9 Meest gestelde vragen over spotting scopes

1. Kies je een rechte of angled / gehoekte spotting scope?

Een veel gestelde vraag is welke scope je het beste kunt nemen? Een rechte of gehoekte spotting scope. Vooral voor digiscoping wordt er vaak gekozen voor een gehoekte body. Digiscoping is het maken van foto’s met een digitale camera door een telescoop heen. Gehoekte spotting scopen zijn makkelijker te gebruiken gedurende langere periodes. Een rechte body is handig omdat deze beter in balans is met het gewicht van de camera.

Een andere vuistregel voor het kiezen van een rechte of gehoekte spotting scope is;

  • Gebruik je hem staan of zittend, dan kies je voor een gehoekte.
  • Voor gebruik liggend of vanuit een auto, dan gebruik je beter een rechte scope.

De gehoekte spotting scope

Ik zelf vindt het handiger om met een gehoekte of angles spotting scope te werken, aangezien deze op de juiste gemakkelijker op een bepaalde hoogte gezet kan worden. Ik kan dan omlaag kijken en gemakkelijk door het gehoekte oculair kijken. Zo kunnen ook mensen van allerlei hoogtes eenvoudig door het oculair kijken. Een van de mooie eigenschappen van angled spottings scopes is dat ze meestal een draaibaar oogstuk hebben dat naar links of naar rechts gedraaid kan worden. Dit is bijvoorbeeld handig bij het sportschieten waar de spotting scope naast me staat. Ik kan dan de scope naar mij toe draaien en er rechtstreeks inkijken, in plaats van op te moeten staan om er door te kunnen kijken. Ik hoef als sportschutter dan alleen maar mijn hoofd te draaien en kan meteen door de scope kijken en weer terug naar mijn geweer.

2. Meest gemaakte fout bij een spotting scope kopen?

De meest gemaakte fout bij een spotting scope kopen is een verkeerd te licht statief. Een onstabiel statief zal het beeld ruïneren waar je naar kijkt door een spotting scope. Er zijn zeer veel verschillende statieven verkrijgbaar zoals; een tafelstatief, perfect voor een schietbench, tot vrijstaande statieven in vele hoogtes te krijgen. Nagenoeg alle spotting scopes zijn voorzien van een aansluiting met diameter schroefdraad van ¼”. Dit zit standaard ook op de meeste statieven. Het plaatje dat bovenop het statief zit kan aan de onderkant van de spotting scope geschroefd worden en eenvoudig op het statief geklikt worden.

3. Waar moet ik verder nog rekening mee houden bij het kopen van een spotter?

Nu je weet wat de meest geschikte spotting scope is voor jouw doeleinden, kun je verder kijken naar de overige specificaties van zo’n scope. Bijvoorbeeld;

4. Hoe waterbestendig is de spotting scope?

Dit kan belangrijk zijn als je de scope wil gaan gebruiken in extreme weersomstandigheden. Goedkopere modellen zijn vaak alleen beschermd tegen water. Dit wordt vaak waterproof genoemd. In extreme omstandigheden is het echter belangrijk dat hij nevelvrij, waterbestendig en stofdicht is. Dit beschermd tegen alle soorten water en vocht, maar voorkomt dat de spotting scope zal beslaan. Gebruik je de spotting scope vaak in de buurt van zeewater, dan is nevelvrij, waterbestendig en stofdicht een must! Aan zee kan het namelijk rete vochtig worden en dan volstaat waterproof alleen niet.

5. Welke oogafstand moet een spotting scope hebben?

De oogafstand of eye relief is de afstand dat je het oog van de spotting scope kan houden en toch een scherp beeld hebt. Wil je de scope gaan gebruiken met een bril of zonnebril, dan is het belangrijk dat de oogafstand groot genoeg is. Kies je een middelmatige tot hoogwaardige spotting scope, dan mag je er vanuit gaan dat deze groot genoeg is.

6. Hoe kan ik beelden opnemen met mijn smartphone of camera?

Beelden die je ziet door een spotting scope kunnen heel eenvoudig worden opgenomen op een smartphone of spiegelreflexcamera. Voor de smartphone zijn er adapters te krijgen die je op het oculair kunt monteren. Voor de spiegelreflexcamera zijn er adapterringen te krijgen waarmee je de camera kunt bevestigen op de spotting scope. Zo kunnen er zowel foto’s en video’s gemaakt worden, afhankelijk van de mogelijkheden van je camera. Bij sommige spotting scopes wordt een universele adapter voor de smartphone mee geleverd. Deze zijn echter vaak niet handig in gebruik. Het is dan beter om er een andere adapter, bijvoorbeeld van Kowa bij te kopen. Meer info vind je op deze pagina: 5 Smartphone Adapter Tips voor Spotting scope en Verrekijker op iPhone en Samsung

7. Tot slot de prijs van een spotting scope. Hoe veel mag hij kosten?

De prijs is afhankelijk van het doel waar je hem voor wilt gaan gebruiken, zoals in dit artikel uitvoerig is beschreven. Zoek je een spotting scope voor de jacht, recreatief observeren of kamperen, dan wil je graag een kleine compacte scope die niet zo duur hoeft te zijn. Zie je graag veel detail en kijk je op langere afstanden, dan zal je het budget wat ruimer moeten nemen en een grotere en kwalitatief betere spotting scope willen hebben. Met name voor vogels spotten en digiscoping kom je dan toch in de duurdere prijsklasse terecht. Hoe groter de vergrotingsfactor, des te meer detail je zult gaan zien. Een grotere lens 60 tot 80mm lens zal meer licht opvangen dan een klein 50mm objectief. Het beeld zal daarom ook duidelijker en lichter zijn. Tevens heb je met een grotere lens een breder gezichtsveld. Uiteraard ligt de prijs van een dergelijke spotting scope ook hoger.

Conclusie

Ik hoop dat je zo een betere keuze kunt maken voor je favoriete spotting scope die precies past bij jouw budget en het doel waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Ik wens je heel veel succes met de keuze.

Extra hulp bij de aankoop van een spotting scope

Wil je nog extra hulp bij de keuze en advies op maat? Dan mag je me altijd mailen via: info@survivalgigant.nl. Je kan ook met me chatten via onze webshop rechts onderaan. Ik help je graag verder. Ik zou het namelijk erg jammer vinden als je achteraf toch teleurgesteld zou zijn over je aankoop.

Pin It on Pinterest