Door muren kijken of door kleren kijken met Flir warmtebeeldcamera of infrarood camera?; Kan ik met een Flir warmtebeeldcamera bijvoorbeeld een Flir Scout TK camera, Flir Scout II 240, Flir Scout II 320 of Flir Scout II 640 door muren kijken? Kan ik met een Flir Scout warmtebeeldcamera door kleren kijken? Is deze geschikt voor het opsporen van hennepkwekerijen? Kan ik personen zien aan de andere kant van de muur en hoe kan handhaving van de wet gebruik maken van deze opsporings-apparatuur.

Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of door kleren kijken?

Een veel gestelde vraag in de beveiliging en handhaving van de rechtsorde. Onlangs kreeg ik bijvoorbeeld deze vragen binnen over dit onderwerp;

 1. Kan ik met een thermische beeldvormings camera of Flir warmtebeeldcamera door muren kijken;
 2. Is deze camera geschikt voor het opsporen van hennepkwekerijen?
 3. Kunnen er met deze camera ook warmtepieken buiten en binnen een pand worden waargenomen? Kan buiten het pand worden waargenomen of er in het pand personen aanwezig zijn? En zo ja, van welke afstand van een pand kan ik met een Flir Scout door muren kijken?
 4. Hoe maakt handhaving van de wet gebruik van Flir warmtebeeldcamera’s?

Ik ga ze in dit artikel zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Allereerst de werking van een warmtebeeldcamera en de speciale kenmerken van de Flir warmtebeeldcamera’s en daarna het antwoord op bovenstaande vragen. De feiten en fabels over thermal imaging cameras, infrarood camera’s of warmtebeeldcamera’s.

Hoe werkt een infrarood camera of warmtebeeldcamera?

Een warmetebeeldcamera of infraroodcamera detecteert de warmte die door een object of persoon wordt afgegeven. Warmetebeeldcamera’s hebben lenzen, net als normale zichtbaar licht camera’s. Maar in dit geval richt de lens zich op golven van de infrarood energie die aanwezig is in de objecten en stuurt dit naar een infrarood sensor-gebied.

Duizenden sensoren zetten de infrarood energie om in elektrische signalen, die hiervan een videobeeld creëren. De infrarood camera meet en toont een “thermische profiel” van objecten ten opzichte van de temperatuur van de omliggende objecten. Dus is een persoon warmer dan het omringende gebied, dan verschijnt deze in een “witte” of “rode / oranje kleur” terwijl de koelere omgeving van de omringende gebieden of gebouwen zullen verschijnen in verschillende grijstinten of andere kleuren bijvoorbeeld groen en blauw.

Een Flir Warmtebeeldcamera geeft een duidelijk en scherp beeld van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en in het midden van de nacht. Doordat er gebruikt gemaakt wordt van een speciaal gedeelte van infrarood spectrum (te zien als warmte) is het beeld altijd hetzelfde, of het nou overdag is of volledige duisternis.

Warmtebeeldcamera versus Nachtzichtkijkers

Het voordeel van een warmtebeeldcamera ten opzichte van nachtzicht apparatuur of nachtzichtkijkers is dat je met warmtebeeld apparatuur ook gemakkelijk ziet of iets of iemand zich in de bossen bevindt. Ook geeft het je de mogelijkheid om bijvoorbeeld warmte sporen te zien, denk aan zojuist weg gereden auto welke warmte afgeeft. Er is totaal geen licht nodig om duidelijk beeld te zien met een warmtebeeldcamera. De FLIR Scout TK is zo compact dat deze eenvoudig in één hand past en is ook met slechts één hand te bedienen. Daarnaast is hij dankzij zijn lage prijs betaalbaar voor o.a. beveiligers, hulpdiensten, douanebeambten, wandelaars, safari, boeren, jacht of paintbal en heeft een detectie-afstand van 100 meter (persoon). Onderaan dit artikel kun je ook de andere modellen vinden van de Flir Scout wramtebeeldcamera’s en hun detectie-afstand.

Flir Warmtebeeldcamera met InstAlert functie

Flir Warmtebeeldcamera met InstAlert functie

Tevens zijn de Flir Scout TK en Flir Scout II modellen uitgerust met het zogeheten “InstAlert” technologie. Met één druk op de knop wordt enkel het warmste object in de kleur rood weer gegeven. Dit maakt het heel eenvoudig om je gewenste dier of doelwit te volgen.

Unieke Kenmerken FLIR Scout TK:

 • Helderheid instelbaar
 • Batterijduur: 5-7 uur
 • Bestand tegen een val van 1 meter hoog op beton
 • Waterbestendigheid: IP67 (Onderdompelbaar)

Unieke Kenmerken FLIR Scout II 240 en 320 Warmtebeeldcamera:

 • Freeze Frame functie
 • Thermische gevoeligheid: <50 mK @ f/1.0
 • Helderheid instelbaar
 • Auto Schutdown na 5 min
 • Batterijduur: 5-7 uur
 • Standaard (1/4) camera-statief aansluiting
 • Bestand tegen een val van 1 meter hoog op beton
 • Waterbestendigheid: IP67 (Onderdompelbaar)

Unieke Kenmerken FLIR Scout II 640 Warmtebeeldcamera (alleen op bestelling leverbaar):

 • Detectortype: 650×512 VOx Microbolometer
 • 2x, 4x  zoom
 • Opstarttijd: 1,5 seconden
 • Thermische gevoeligheid: <50 mK @ f/1.0
 • Dioptrie instelling: +2
 • Helderheid instelbaar
 • Auto Schutdown na 5 min
 • Batterijduur: 5-7 uur
 • Standaard (1/4) camera-statief aansluiting
 • Bestand tegen een val van 1 meter hoog op beton
 • Bedieningstemperatuur: -20°C tot 50°C
 • Opslagtemperatuur: -40°C tot 60°C
 • Waterbestendigheid: IP67 (Onderdompelbaar)

Kan ik door muren kijken met een Flir warmtebeeldcamera?

NEE, met een Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of glas heen kijken is niet mogelijk. Door een dun gipsen wandje zou wel nog net moeten lukken.
Ze kunnen wel warmteverschillen zien in de muur zelf, bijvoorbeeld gebruikt bij het opsporen van pijpen of lekken in een muur. Of koudere plekken in de muur waar warmte verloren gaat. Hiermee kan bijvoorbeeld een huis energiezuiniger gemaakt worden of kunnen er lekkages opgespoord worden.

Kan ik met Flir warmtebeeldcamera door kleren kijken?

Niet echt. Hoewel, je kunt wel met een warmtebeeldcamera door kleren kijken als, bijvoorbeeld een verdachte een pistool onder zijn shirt zou hebben. Het gebied rondom het pistool is warmer dan het pistool zelf en het pistool zal daarom donkerder kleuren. Hiermee kan dus aan de politie worden aangegeven dat de persoon een pistool draagt.

Warmtebeeldcamera voor opsporen van hennepkwekerijen?

Je zou de camera wel kunnen gebruiken voor het opsporen van hennepkwekerijen, 
bij het opsporen van de vele lampen die gebruikt worden bij de hennepteelt.
Zijn er bijvoorbeeld veel lampen op de zolder van een huis, dan kunnen die gedetecteerd worden door de Flir warmtebeeldcamera. Het dak van het huis zal dan veel lichter zijn dan de omringende daken. Is er slechts 1 lamp aanwezig, dan lukt dat niet. Met een Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of door ramen heen kijken en zien of er personen aanwezig zijn, kan dus niet.
Warmtebeeldcamera voor opsporen van hennepkwekerijen?
Zo ver bij mij bekend zijn er nog geen camera’s op de markt verkrijgbaar, die door muren heen kunnen kijken of door kleren kunnen kijken. Blijkbaar gebruikt de politie wel dergelijke geheime opsporingsmiddelen (bijv.: Range-R motion detector), maar deze zijn, voor zover bij mij bekend, niet voor de particulier te koop. Deze technologie wordt tegen gehouden, want het zou de privacy van mensen namelijk ernstig kunnen schenden. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Mocht jij camera’s kennen die wel door muren en kleren kunnen kijken, dan laat het me maar even weten.
Ik heb wel op internet in forums gelezen dat er criminelen (bijvoorbeeld drugscriminelen) zijn die gebruik maken van detectie-apparatuur en zo precies te weten waar bijvoorbeeld de buurman zich bevindt in zijn kamer, om zo ongezien het pand te kunnen verlaten. Ik kan echter helaas niet achterhalen welke camera’s of detectoren hiervoor gebruikt worden.

Hoe maakt handhaving van de wet gebruik van Flir warmtebeeldcamera’s?

Hoe maakt de handhaving van de wet gebruik van Flir warmtebeeldcamera’s? Dat is in een aantal belangrijke manieren namelijk: Het helpt politie bij de opsporing, voor politie bij achtervolging, als bewijsmateriaal, voor opsporen van geld en drugs in muren en voor zoekteams, reddingswerkers en brandweerlui.

Hoe maakt handhaving van de wet gebruik van warmtebeeldcamera's?

Warmtebeeldcamera helpt politie bij de opsporing

Ten eerste, het helpt politieagenten bij het veilig spotten van verdachten die ondergedoken zitten in struiken of in donkere steegjes. Met een warmtebeeldcamera kun je in feite “zien” of iemand verstopt zit achter een object als een doos of prullenbak. Als de persoon genoeg warmte uitstraalt vormt er zich een thermisch beeld rond het object en kan de persoon opgespoord worden.

Warmtebeeldcamera voor politie bij achtervolging

Het helpt de politie in de achtervolging. Een warmtebeeldcamera zoals de Flir ziet mensen lopen in de nacht, zelfs door de takken van bomen heen. Deze warmtebeeldcamera’s worden ook gebruikt ter identificatie van een onlangs aangedreven auto (door de warmte van de motorkap), of in sommige gevallen zelfs voor de warmte die achterblijft in het spoor van een vluchtende auto.

Warmtebeeldcamera als bewijsmateriaal

De beelden van warmtebeeldcamera’s worden ook gebruikt als bewijsmateriaal. Deze technologie kan politieagenten op de plaats delict helpen met het spotten van objecten die een verdachte heeft weggegooid tijdens zijn vlucht, verzamelen van bewijsmateriaal of  om bewijs te verzamelen en geknoei ontdekken op een plaats delict.

Warmtebeeldcamera voor opsporen van geld en drugs in muren

Na het uitvoeren van een huiszoekingsbevel, kan politie deze camera’s soms gebruiken om te zoeken naar objecten die verborgen zitten in binnenmuren, zoals drugs of geld. Deze objecten gedragen zich als isolatiemateriaal in de wanden, en kunnen leiden tot een verschil in thermografie in dat gedeelte van de muur in vergelijking met de omringende muur eromheen.

Warmtebeeldcamera voor zoekteams, reddingswerkers en brandweerlui

Mensen die werken voor de openbare veiligheid zoals zoekteams, reddingswerkers en brandweerlui kunnen ook gebruik maken van thermografie in warmtebeeldcamera’s. Veel brandweermensen gebruik deze met één hand te bedienen of op de helm gemonteerde camera’s om slachtoffers te kunnen zien door rook heen, of “hot spots” in muren voortijdig op te sporen, voordat een brand zich verspreidt.

Flir warmtebeeldcamera voor handhavers van de wet, beveiliging, natuurobservaties en jacht

Onderstaande Flir warmtebeeldcamera’s kunnen gebruikt worden door handhavers van de wet zoals politie, beveiligers, mensen die werken voor de openbare veiligheid zoals zoekteams, reddingswerkers en brandweerlui en zijn tevens geschikt voor natuurobservaties en de jacht:
De Flir Scout TK heeft een detectie-afstand van 100 meter overdag en in volledige duisternis.
De Flir Scout II 240 heeft een detectie-afstand van 320 meter (persoon) overdag en in volledige duisternis.
De Flir Scout II 320 heeft een detectie-afstand van 460 meter (persoon) overdag en in volledige duisternis.
De Flir Scout II 640 heeft een detectie-afstand van 1140 meter (persoon) overdag en in volledige duisternis.
Ik hoop je hiermee nuttige tips te hebben gegeven omtrent de vraag; kun je met een Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of door kleren kijken. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd mailen via: info@survivalgigant.nl. Ik help je graag verder.

groetjes,

Chantal Hermkens - blogger

Chantal Hermkens

Webmaster: blog.survivalgigant.nl/
Webshop: www.survivalgigant.nl

Ken jij een warmtebeeldcamera of andere camera waarmee je wel door muren kan kijken of kleren heen kan kijken? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Pin It on Pinterest