Warmtebeeldcamera versus Nachtkijker – warmtebeeld versus nachtzicht; Wat zijn de belangrijkste verschillen en welke is het meest geschikt voor jou? Nachtkijkers en Goggles maken beelden van zichtbaar licht net zoals je ogen dit zien. De typische groenen geven een waarneming van de situatie in de nacht. Helaas is het vergroten van het licht in het beeld alleen een deel van de oplossing voor echte night vision of nachtzicht. Het element dat ze niet kunnen waarnemen is het visuele beeldcontrast. Dat is eigenlijk wat je echt nodig hebt om te zien in de nacht. In dit artikel Warmtebeeldcamera versus Nachtkijker. Wat zijn de verschillen en welke keuze kun je het beste maken warmtebeeld versus nachtzicht.
Bovenstaand zijn de FLIR BTS-X Pro Warmtebeeld-camera en de Armasight Discovery 5x Gen 2 IDi Binoculair Nachtkijker. Beide zijn professionele kijkers uit de PRO-serie.
Visuele beeldcontrast ontbreekt bij nachtkijker
Als het doel helderder is dan zijn omgeving, dan heb je een goed zichtbaar contrast en is het makkelijk te zien. Wanneer het doel geen goed zichtbaar contrast heeft met haar omgeving, dan kun je het niet onderscheiden van de omgeving. Geen enkele nachtkijker kan contrast tonen dat niet aanwezig is. Warmtebeeldcamera’s daarin tegen zien hitte, niet licht. Des te meer hitte een object afgeeft, des te meer warmtecontrast het geeft en des te beter het te zien is.
Warmtebeeldcamera versus nachtkijker; Warmtebeeldcamera’s zien hitte, niet licht en daardoor meer beeldcontrast
Warmtebeeldcamera kijkt door mist, nevel, rook en regen
Alles op aarde geeft hitte af. Dingen zoals mensen, beesten en motoren van auto’s genereren hitte, veel hitte. Zo zijn ze makkelijk te zien, zelfs door camouflage. Atmospherische condities zoals rook, regen of mist reflecteren licht. Hierdoor worden nachtkijkers en Goggles minder effectief. Maar warmtebeeldcamera’s en infrarood-camera’s zien heel duidelijk door deze onduidelijkheid, mist en nevels.
In tegenstelling tot de nachtkijker, kijkt de warmtebeeldcamera wel door mist, nevel, rook en regen
Beveiliging, politie, het leger en special operation forces gebruiken FLIR warmtebeeldcamera’s
Nachtrichtkijkers en nacht googles hebben ook de juiste hoeveelheid licht nodig om te kunnen werken. Als het niveau van het licht te laag is, bijvoorbeeld in dichte schaduwen of bedekte gebieden, zal de nachtkijker niks kunnen zien. Als er teveel licht is, bijvoorbeeld van straatlampen, beveiligingslampen of autolampen, dan raken ze overbelicht. Warmtebeeldcamera’s hebben geen van deze beperkingen. Dat is waarom de beveiliging, politie, het leger en special operation forces over de hele wereld de Flir warmtebeeldcamera gebruiken als ze moeilijk te vinden targets zoeken in de nacht.
Beveiliging, politie, het leger en special operation forces gebruiken FLIR warmtebeeldcamera’s om moeilijk te vinden targets te zoeken in de nacht.
Nadeel van de warmtebeeldcamera
Het nadeel van de meeste warmtebeeldcamara’s is dat ze veel duurder zijn dan de meeste nachtkijkers. Bij een warmtebeeld-camera moet je al snel denken aan prijzen van € 2300,- oplopend naar € 10.000,-.
Conclusie Warmtebeeldcamera of Nachtkijker
Omtrent de keuze in een warmtebeeld-camera of nachtkijker is het van belang onder welke omstandigheden je de nachtkijker wil gaan gebruiken. Zo kun je een keuze maken tussen een nachtkijker of kun je misschien beter een warmtebeeldcamera nemen. Wil je het beste beeld met het meeste contrast en in de meest moeilijke weersomstandigheden kunnen kijken in de nacht, dan moet je zeker voor een warmtebeeld-camera kiezen. Voor professioneel gebruik zoals handhaving, beveiliging, opsporing en reddingsoperaties is dit aan te raden. Ga je voor een goed beeld en redelijke prijs, dan is er ook voldoende keuze te vinden in de nachtkijkers. Bij beide types is het mogelijk om opnames te maken van het geen je hebt waargenomen. Deze digitale beelden kunnen afgespeeld worden of bijvoorbeeld gebruikt worden als bewijsmateriaal.
Op zoek naar een geschikte warmtebeeldcamera?
Bij Survivalgigant.nl vind je een ruim assortiment warmtebeeld-camera’s. Deze warmtebeeldcamera’s produceren een scherp beeld tijdens de donkerste nachten. In tegenstelling tot andere nachtzicht technologieën, hebben warmtebeeldcamera’s geen restlicht nodig om een kraak helder beeld te produceren. Het is met deze camera’s zelf mogelijk om door lichte mist, rook en bijna alle andere weersomstandigheden te kijken. Dit maakt warmtebeeldcamera’s dan ook uitstekend geschikt voor onder andere nachtelijke natuurobservaties, jacht, beveiliging en rechtshandhaving.
Shop Direct voor warmtebeeldcamera’s: https://www.survivalgigant.nl/warmtebeeldcameras/warmtebeeldcameras
Shop direct voor nachtkijkers: https://www.survivalgigant.nl/nachtkijkers
Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen via: https://www.survivalgigant.nl/contact of onze Chat-service rechts onderaan onze webshop.
Wat is jouw warmtebeeldcamera? Wat zijn jouw bevindingen? Laat een reactie achter in onderstaand reactieveld!
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/
Ik ben het gedeeltelijk eens met bovenstaande verhaal. Sinds een paar maanden heb ik beide in bezit. Heb al 2 jaar een pvs-7 nachtkijker met een GenIII omni VII buis. Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een Liemke Keiler 35-pro. Wij gebruiken de kijkers om wild te kijken in het bos, ik moet zeggen, de warmtebeeld heb ik meer plezier van dan dat ik had verwacht, ik gebruik hem veel. Maar voor ons is warmtebeeld een aanvulling, geen vervanging. Als je een prachtig hert ziet wil je in de nacht ook het gewei zien, en dat gaat perfect met de Pvs-7 maar niet met de Liemke. Als 1 van de kijkers de deur uit zou MOETEN dan gaat de warmtebeeld de deur uit. Ik gebruik de pvs-7 (als het nodig is) wel in combinatie met een laserluchs 850-50 pro lamp. Die combinatie geeft echt een prachtig beeld. Misschien over een paar jaar dat de nachtkijker het aflegt tegenover de nachtkijker, in een ‘normale’ prijscategorie, maar nu nog niet. Maar ik moet ook zeggen, zou niet graag meer zonder warmtebeeld doen, en na veel proberen en informatie op doen denk ik dat de Liemke in de prijscategorie 2000-3000 euro de beste keus is. (Veel gerenommeerde merken getest)
Wil je het verschil zien? Ga maar een keer mee! Mvg Willem
Hoi Willem, ik ben benieuwd hoe de markt zich heeft ontwikkeld en zou graag een keer mee willen. 😉 survivaltrotter@gmail.com