Lichte en compacte verrekijker voor onderweg; Vandaag ga ik op zoek naar een Lichte en compacte verrekijker, die ideaal is voor onderweg, tijdens je vistrip en op de schietbaan, met 10x vergroting. Ik zoek er een van rond de € 100,-. Welke compacte en lichtgewicht verrekijkers zijn er te krijgen? Welke kan ik het beste kiezen en wat zijn de voor- en nadelen van deze lichte en compacte verrekijkers?

Lichte en compacte verrekijker voor onderweg en op de schietbaan

Tevens wil ik deze Lichte en compacte verrekijker meenemen naar de schietbaan, vandaar ook de 10x vergroting, waarmee ik goed de inslagen op de kaart kan bekijken en beoordelen. Het zou tevens mooi zijn als ik hem mee kan nemen tijdens mijn vistrip als ik bijvoorbeeld ga vliegvissen. Hiervoor moet hij ook makkelijk mee te nemen zijn en licht en compact zijn.

Ik ga dus op zoek naar een vergroting van 10x en ben brildrager. Vandaar dat de verrekijker ook geschikt moet zijn voor de brildrager. Tevens moet hij klein en compact zijn, want ik heb al een grotere verrekijker die ik gebruik voor andere doeleinden. Tevens zou het fijn zijn als ik de verrekijker ook nog in de schemering zou kunnen gebruiken en buiten. Wat is dan mijn keuze in verrekijkers?

Voorbeelden van lichte en compacte verrekijker van Kowa, Vortex en Optisan

Onderstaand laat ik 3 voorbeelden zien van een Lichte en compacte verrekijker van de merken Kowa, Vortex en Optisan. Allereerst over de garantie; Op de Optisan verrekijker zit 2 jaar garantie, de Kowa verrekijker heeft 10 jaar garantie en op de Vortex verrekijker krijg je zelfs levenslange garantie. Dit zou bepalend kunnen zijn in je keuze voor de meest geschikte verrekijker.

Kowa Verrekijker SV25 10×25

Kowa Verrekijker SV25 10x25

Kowa Verrekijker SV25 10×25 – € 109,-
https://www.survivalgigant.nl/kowa-verrekijker-sv25-10×25

Deze Kowa SV verrekijkers zijn extreem lichtsterk dankzij de phase coating op de prisma’s en full multi-coating op de lenzen. Dit maakt dat de verrekijkers een helder visueel bereik en scherp beeld hebben. Bij de ontwikkeling van de SV serie heeft Kowa zich gericht op kostenbesparing zonder dat er ingeleverd werd op de kwaliteit waarom het merk bekend staat. Deze Kowa SV verrekijker is wat mooier en heeft betere lenzen dan de Optisan Litec CR die ik hieronder heb vermeld en daarom ook duurder. Het gezichtsveld op 1000 meter is 114 meter. Deze is gasgevuld en waterdicht. De kijker is voorzien van twist-up oculairen, wat de verrekijker ook geschikt maakt voor de brildrager.

Het gewicht is 260 gr (= De lichtste verrekijker in deze vergelijking)
De afmeting is slechts 104x108x42 mm

Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker

Vortex Vanquish 10x26 Verrekijker

Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker – van 129,- voor € 119,-
https://www.survivalgigant.nl/vortex-vanquish-10×26-verrekijker

De Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker is de kleinste verrekijker uit het assortiment van Vortex. Deze kleine verrekijker is door zijn formaat en lage gewicht ideaal voor onderweg. Deze is gasgevuld en waterdicht. De Vanquish is voorzien van een hoge kwaliteit glas en fully multi coated optiek voor een heel scherp en kleurecht beeld. Met een fijne en soepele afstelling ziet u de kleinste details. U zult versteld staan van de prestaties bij omstandigheden met weinig licht. Het gezichtsveld op 1000 meter is 107 meter. De kijker is voorzien van twist-up oculairen, wat de verrekijker ook geschikt maakt voor de brildrager.

Het gewicht is 360 gr
De afmeting is 119×112 mm (lxb)

Optisan Verrekijker Litec CR 10×26

Optisan Verrekijker Litec CR 10x26

Optisan Verrekijker Litec CR 10×26 – € 69,-
https://www.survivalgigant.nl/optisan-verrekijker-litec-cr-10×26

De Optisan Litec CR is een kwalitatief hoogstaande minikijker van Optisan en tevens ook de goedkoopste in deze verrekijker vergelijking. De lenzen zijn vervaardigd uit hoogwaardig BaK-4 glasmateriaal, voorzien van multi-coating. Het gezichtsveld op 1000 meter is 98 meter. De kijker is voorzien van draaibare “twist-up” oculairen, ideaal voor de brildrager. Deze is echter niet gasgevuld en waterdicht. Deze verrekijker is prima voor overdag, maar voor de schemering zou ik hem niet echt willen aanraden.

Het gewicht is 275 gr
De afmeting is 111 x 110 x 41 mm

Nadelen lichte en compacte verrekijker

Zijn er ook nadelen aan een lichte en compacte verrekijker? Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen; licht, compact, handig om mee te nemen onderweg, eenvoudig tijdens je vistrip mee te nemen en ondanks dat toch een grote vergroting en een helder en scherp beeld. Een nadeel zou kunnen zijn, dat hij erg klein is en daardoor niet zo eenvoudig vast te houden is. Waar je bij de zwaardere porro verrekijkers een groot vlak hebt om de verrekijker met je hand vast te houden, is dat bij deze minikijkers uiteraard wat kleiner. Daar zul je wellicht wel even aan wennen als je een grote porro verrekijker gewend bent.

Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker niet geschikt voor heel breed hoofd

De Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker is niet geschikt voor mensen met een heel breed hoofd. Dat heb ik onlangs ondervonden bij een klant genaamd Wim. Hij stuurde dee verrekijker retour, omdat hij er niet door kon kijken. Hij was te klein voor hem. Waarom? Dat lees je in dit artikel: Pupil afstand bij verrekijker of Interpupillary distance te klein of te groot

Mijn keuze in de lichte en compacte verrekijker voor onderweg, vistrip en schietbaan

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker die dan gelijk ook de duurste is in deze vergelijking. Met name het compacte en leuke model spreekt mij erg aan. Ook de prestaties in de schemering zijn zeer goed te noemen. De hoge kwaliteit fully multi coated lenzen zorgen ervoor dat deze verrekijker het meest heldere en scherpste beeld heeft van de bovenste 3 modellen en ik ga persoonlijk toch voor het beste glas. Ondanks dat is het toch een lichte en compacte verrekijker die ideaal is voor onderweg, tijdens je vistrip en op de schietbaan.

Mocht je het niet prettig vinden als de verrekijker geen open brug heeft, dan kun je beter de Kowa Verrekijker SV25 10×25 kiezen.

Ga je voor de goedkoopste compacte verrekijker en toch ook licht met 10x vergroting, dan kies je voor de Optisan Verrekijker Litec CR 10×26.

Hoop je hiermee weer een goed advies te hebben gegeven. Mocht je nog vragen hebben n.a.v. dit artikel, dan laat het me maar even weten via email: info@survivalgigant.nl of telefonisch: 06-53353544. Ik help je graag verder.

P.s. De prijzen zijn de geldende prijzen van het moment dat k dit artikel geschreven heb en kunnen misschien in de tussentijd zijn aangepast. Kijk daarom altijd voor de actuele prijzen in onze verrekijker webshop.

groetjes,

Chantal Hermkens - blogger

Chantal Hermkens

Webmaster: blog.survivalgigant.nl/
Webshop: www.survivalgigant.nl

Wat is jouw ideale Lichte en compacte verrekijker voor onderweg? Laat het me weten via onderstaand reactieveld!

Pin It on Pinterest