Pupil afstand bij verrekijker of interpupillary distance te klein of te groot; In dit artikel ga ik het hebben over de afstand tussen de oculairs in verhouding tot de pupil afstand bij verrekijkers of Interpupillary distance. Dit is de afstand gemeten vanuit het midden van de oculair of lens en dan de afstand tussen de twee. In dit artikel kun je zien hoe je zelf je eigen Pupil afstand of Interpupillary distance kunt meten. Waarom Wim de Vortex Vanquish verrekijker retour stuurde, omdat de verrekijker te klein bleek te zijn en vergelijk ik enkele kleine en compacte verrekijker modellen op pupil afstand.

Pupil afstand bij verrekijker of Interpupillary distance te klein of te groot

Door de verrekijker in te klappen of uit te klappen, kun je de pupil afstand bij verrekijker verkleinen of vergroten. Hiermee pas je de verrekijker aan de maten van je gezicht en ogen aan. Als de afstand tussen je pupillen groter of kleiner dan de afstand tussen de oculairs van je verrekijker, dan zou het kunnen zijn dat je niet door de verrekijker kan kijken. De pupil afstand bij verrekijker of Interpupillary distance is dan te klein of te groot.

Pupil afstand bij smal hoofd of breed hoofd

De Pupil afstand bij verrekijker kan belangrijk zijn als je een heel smal of juist breed hoofd hebt. Heb je een normaal gezicht en dan bedoel ik uiteraard met normale afmetingen, dan zullen de verrekijkers die we verkopen altijd geschikt zijn. Dan hoef je geen rekening te houden met de pupil afstand van een verrekijker. De pupil afstand van bijvoorbeeld Vortex verrekijkers liggen ergens tussen de 50 ~ 76 mm, afhankelijk van het model. De duurdere Vortex verrekijkers, dan praat je over verrekijkers van € 250,- en meer, hebben vaak wel een grotere maximale pupil afstand van 74 tot 76 mm.

Pupil afstand bij verrekijker te klein voor Wim

Onlangs kreeg ik namelijk een Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker retour van Wim, omdat de hij er niet door kon kijken. Hij kon de verrekijker niet ver genoeg open zetten om er doorheen te kunnen kijken. De maximale interpupillary distance van 71 mm (wat een van de kleinst mogelijke maximale pupil afstand van de Vortex verrekijker is), was dus te klein voor Wim. Iets wat niet zo vaak voorkomt, maar in dit geval dus wel. Ik heb het voor mezelf eens uitgetest en voor mij was de Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker net smal genoeg om er doorheen te kunnen kijken. Een groot verschil dus van persoon tot persoon. Dit is wel iets om rekening mee te houden. In deze afstand kunnen dan een paar millimeter verschil al een groot verschil maken tussen wel geschikt of niet geschikt voor jouw afmetingen.

Pupil afstand bij verrekijker kan te klein zijn

Ik heb over dit onderwerp nog wat gesteggel met mijn collega’s gehad, omdat het blijkbaar niet zo vaak voorkomt. De klant wordt dan ook vaak verkeerd begrepen in dit soort situaties. Als eerste wordt er uiteraard gekeken of de klant wel aan de juiste kant van de verrekijker kijkt. Een wellicht wat rare vraag, maar bij dit soort compacte modellen komt het voor dat een klant aan de verkeerde kant in de verrekijker kijkt. Dan zie je uiteraard niet veel. Aanleiding om dat te denken bij Wim was, omdat hij de foto’s verkeerd om had gemaakt. Hij had beter de oculairs tegen elkaar aan kunnen fotograferen en gaf aan dat dat een foutje was. Wim keek dus wel degelijk door de oculairs aan de juiste kant van de verrekijker, dus dat was het probleem niet.

Pupil afstand bij verrekijker te klein voor Wim

Voor mij was het echter duidlijk dat het hier ging om een te kleine pupil afstand van de verrekijker, want Wim had me wat foto’s gestuurd (zie hierboven een voorbeeld). Hierin zag je zijn huidige verrekijker en de Vortex Vanquish naast elkaar. Wim gaf aan dat hij zijn huidige verrekijker, een zwaarder porro-model, op de grootste stand moest zetten om erdoor te kunnen kijken. Op de foto was duidlijk te zien dat de pupil afstand van zijn oude kijker veel groter was dan die van de Vortex Vanquish. Wim had dus een breed hoofd en had daarom een grotere Pupil afstand bij verrekijker nodig dan de 71 mm van de Vortex Vanquish.

De pupil afstand bij verrekijker kan ook te groot zijn

Ik was ondertussen wel benieuwd hoe groot mijn eigen pupil afstand zou zijn. Zeker ook omdat bij mij de Vortex Vanquish 10×26 Verrekijker op de kleinste afstand moest staan. Daarmee wist ik het al. Mijn pupil afstand is 55 mm. Het is moeilijk te meten. Ik heb geprobeerd om met een meetlat voor de spiegel deze afstand te meten, maar dan is het erg moeilijk om het midden van de pupil te bepalen en de meetlat stil te houden. Het is echter de enige manier om het te meten. Hieronder de juiste manier.

Hoe meet ik mijn pupil afstand of interpupillary distance?

Je kunt de pupil afstand of interpupillary distance laten opmeten bij een opticien, maar je kunt het ook heel eenvoudig thuis doen. Grote kans trouwens dat de opticien het op de zelfde manier zal doen, zonder dure apparatuur, maar met een lineaal. Wat heb je nodig om de pupil afstand te meten bij verrekijker? Een spiegel en een lineaal.

Kijk naar je eigen gezicht in een spiegel, en hou de liniaal, tegen je neus aan, recht onder beide pupillen. Hou de liniaal parallel aan de spiegel (dat is belangrijk!). Nu richt je beide ogen op je linkeroog reflectie. Verplaats de liniaal zodanig dat de “0” marker in de spiegel, direct onder het midden van je linker pupil zit. Houd de liniaal stil en gefixeerd op deze plek en richt nu beide ogen op je rechteroog reflectie. Markeer deze plek met een stift of bijvoorbeeld je nagel. Dan heb je de exacte pupil afstand of interpupillary distance en de afstand tussen het midden van beide pupillen.

Hoe meet ik mijn pupil afstand of interpupillary distance?

Zo meet je de pupil afstand of interpupillary distance. Links meting 1, rechts meting 2.

Pupil afstand of interpupillary distance kleiner dan 55 of groter dan 71

Mocht je pupil afstand of inter pupillary distance kleiner zijn dan 55 of groter dan 71, dan is het verstandig om bij de aankoop van je nieuwe verrekijker altijd eerst de pupil afstand of inter pupillary van die nieuwe verrekijker op te vragen bij de dealer, winkel of webshop, alvorens de verrekijker te kopen. Deze maat staat meestal niet aangegeven bij de standaard specificaties. Je wil uiteraard graag meteen je nieuwe verrekijker gaan gebruiken. Als je er niet door heen kan kijken omdat hij te groot of te klein is, moet je hem retour sturen en dat is niet ideaal. Vraag in dit geval dus altijd voor dat je de verrekijker koopt, de pupil afstand of inter pupillary distance op. Past de verrekijker, dan kun je hem kopen. Past hij niet, dan kun je altijd een alternatief of advies aanvragen voor een vergelijkbare verrekijker die wel past. Dat voorkomt teleurstellingen en extra verzendkosten achteraf!

Pupil afstand bij verrekijker modellen vergelijken

Onlangs heb ik een artikel geschreven waarin ik 3 lichte en compacte verrekijkers met elkaar vergelijk. Zie hiervoor dit artikel >>. Er zitten dus verschillen in afstand tussen de oculairs, Pupil afstand of Interpupillary distance in de modellen die ik vergelijk in dat artikel, namelijk;

*Van de Optisan verrekijker weet ik het niet zeker. Wel weet ik dat deze gelijk of groter is als de Kowa SV. (verwacht 74mm). Mocht je dit zeker willen weten, neem dan contact met ons op.

Lichte en compacte verrekijker voor onderweg en op de schietbaan

Nieuw advies verrekijker naar wens van de klant

In het geval van mijn klant Wim heb ik hem de Kowa of de Optisan verrekijker geadviseerd en die voldeed wel aan zijn wensen. Weer een tevreden klant dus en dat is wat ik belngrijk vindt. Je moet tevreden zijn met je aankoop en er hopelijk jaren veel plezier aan kunnen beleven!

Hoop je hiermee weer een goed advies te hebben gegeven. Mocht je nog vragen hebben n.a.v. dit artikel, dan laat het me maar even weten via email: info@survivalgigant.nl of telefonisch: 06-53353544. Ik help je graag verder.

groetjes,

Chantal Hermkens - blogger

Chantal Hermkens

Webmaster: blog.survivalgigant.nl/
Webshop: www.survivalgigant.nl

Heb jij al eens problemen gehad met het feit dat de pupil afstand van een verrekijker te klein of te groot was? En heb je die verrekijker toen ook moeten retouren? Laat het me weten via onderstaand reactieveld!

Pin It on Pinterest